Iarna este un anotimp de testare nu numai pentru motivația ta, ci și pentru bicicleta și echipamentul tău. Bicicletele nu sunt prietene deloc cu apa, pietrele sau noroiul care vin la pachet în timpul iernii, dar te poți ajuta cu ajutorul celor mai bune echipamente si urmând o rutină de întreținere simplă.

Vremea de iarnă nu ar trebui să fie un motiv pentru a vă opri din mersul pe bicicletă, dar este important să fiți conștienți de cât de grele pot fi aceste condiții pentru bicicletă. Din fericire, câteva măsuri de precauție simple și ieftine pot împiedica noroiul, pietrișul sau umezeala iernii de a acționa negativ asupra bicicletei.

Apărătorile

Poate nu sunt cele mai elegante sau la modă piese pe care le poți monta pe bicicletă ta, dar dacă vrei să rămâi uscat și să ții apa sau noroiul departe de corpul tău acestea devin un deziderat și vor face o diferență enormă pentru confortul și bucuria de a merge pe bicicletă iarna.

Dacă aveți montanți și suficient spațiu liber, ați putea potrivi apărători clasice cu lungime completă care îmbracă o bună parte din roată. Dacă cadrul dvs. nu are montanți, nu vă faceți griji, există o mulțime de apărătoare de noroi care se pot fixa pe orice bicicletă.

Cauciucurile pentru iarnă

Penele sunt cele mai enervante lucruri legate de mersul pe bicicletă mai ales prin iarnă. Ele sunt mai frecvente în acest anotimp deoarece ploaia coagulează pe drum pietricele mai ascuțite sau bucățile de sticlă, iar apa acționează ca un lubrifiant enervant de bun pentru ca obiectele ascuțite să despice anvelopa.

Căutați o anvelope cu profil lateral mai gros și crampoane mai mari. Acest lucru va ajuta la prevenirea pietrelor și a sticlei să penetreze tubul interior. Anvelopele specifice anotimpului rece/umed vor fi în mod obișnuit puțin mai grele și vor avea o rezistență mai mare la pană decât anvelopele tipice asociate anotimpurilor uscate.

Presiunea în anvelope este importantă mai ales în timpul iernii când drumurile sunt cel mai probabil umede. Ca regulă generală, cu cât șoseaua este mai umedă, cu atât presiunea ar trebui să fie mai scăzută. În timp ce ar putea fi bine să mergi cu anvelope umflate optim în timpul verii când drumurile sunt uscate, este o idee bună să rulezi cu o presiune puțin mai scăzută pe vreme umedă sau zăpadă.

Geantă de șa cu elemente esențiale de întreținere/depanare

Ultimul lucru pe care vrei să-l faci iarna este să ai o problemă mecanică (minoră) și să nu o poți rezolva. Întotdeauna este indicat să ne asigurăm că avem o geantă de șa care să conțină cu cel puțin o cameră de rezervă, câteva petice de depanare, leviere pentru anvelopă, și o unealtă multifuncțională de calitate cu un întrerupător de lanț. De asemenea, o za de lanț cu legătură rapidă de rezervă pote fi salvatoare în unele condiții.. Aceste repere sunt esențiale și ar trebui să vă ajute să reparați câteva defecțiuni comune.

Pompa 

O pompă bună este o necesitate în orice moment al anului, dar iarna nu este un moment potrivit să scapi de ea. Investiți într-un model de calitate. Se poate să faci o pană la distanță mare de casă, să plouă din greu, iar pompa pe care o ai să nu-ți permită să încarci anvelopele cu o presiune minimă de rulare. O pompă mică poate fi atractivă, deoarece este ușoară și nu ocupă mult spațiu într-un buzunar, dar nu este întotdeauna foarte potrivită când vine vorba de umflarea rapidă a unei anvelope la o presiune decentă. Pompele miniaturale sunt potrivite mai degrabă pentru ajustarea presiunii și nu pentru a umfla de la zero o anvelopă.

În funcție de traseul tău, de complexitatea lui și de vreme, alege o pompă optimă. De asemenea, asigură-te că maximul de presiune pe care pompa ta îl poate furniza este în acord cu specificațiile anvelopelor tale.

Lumini

Chiar dacă nu intenționați să mergeți în întuneric, unele zile pot fi cu adevărat gri în timpul iernii, așadar vă recomandăm să mergeți întotdeauna cu un set de lumini. Luminile intermitente cu LED-uri vă asigură o vizibilitate sporită pe drum. Frigul acționează ca un factor epuizant pentru bateriile care îți alimentează luminile, așa că asigură-te ca acestea pot funcționa când pleci la drum. Acestea trebuie să aibă și rezistență la apă deoarece sunt expuse umezelii. O lumina de culoare roșie pe spate și una de culoare albă pentru față este tot ce ai nevoie din acest punct de vedere pentru a fi mai vizibil in trafic. Ghidonul și tija de șa sunt reperele cele mai comode pentru a plasa luminile pe o bicicletă.

Curățare periodică

În mod ideal, ar trebui să oferiți bicicletei dvs. o curățare deplină după o călătorie pentru a preveni instalarea ruginei și pentru a prelungi viața componentelor sale. O bicicletă curată oferă o experiență superioară în orice condiții. O găleată, apă cu săpun și un burete/perie vor putea fi folosite pentru o curățenie de bază. Există o mulțime de produse de curățare specializate pe piață care vă vor face curățarea bicicletei mai ușoară.

Lubrifiere

Chiar dacă nu vă spălați bicicleta în mod regulat, va trebui să păstrați sistemul de transmisie lubrifiat.

Cumpărați un lubrifiant de bicicletă adecvat sezonului umed și folosiți-l. Uleiurile pentru sezon umed sunt cele mai indicate pentru că durează mai mult și au rezistență la apă, fiind adaptate special pentru asta.