Nu există vreme nepotrivită pentru mersul pe bicicletă, există doar echipament neadecvat. Și ăsta este un adevăr incontestabil! De ce? îți vom explica în rândurile ce urmează.
Mersul pe bicicletă atunci când plouă este asociat, adeseori, în mod greșit cu o corvoadă care în final te face să nu mai ieși din casă pe două roți. Te gândești că te stropești? Umezeala nu este cel mai bun prieten al tău? Te gândești că îți vei murdări bicicleta? Traficul se transformă din junglă în iad atunci când plouă? N-ai unde să te schimbi de hainele umede? Toate acestea sunt niște mituri pe care vrem să le demontăm sau, cel puțin, vrem să îți arătăm câteva mici secrete din experiența noastră care, în final, îți vor transforma mersul pe ploaie într-o adevărată plăcere.
Motive, motive, motive...
Înainte de a începe cu acest ghid, să abordăm motivul principal care te-ar determina să pleci pe două roți atunci când plouă? Mai ales când știm că există atât de multe alte opțiuni cum ar fi autobuzele, tramvaiele, mașinile particulare, taxiurile sau metroul.
Din nefericire, trebuie să părăsim confortul caselor noastre atunci când nu vrem, iar dacă acele ocazii se întâmplă cu o frecvență mare (de exemplu dimineața, de luni până vineri, atunci când pleci la job), tarifele pentru aceste mijloace se vor adăuga în sens negativ la bugetul tău. Deci, de ce nu cu bicicleta? Poți economisi substanțial (fă un clacul în minte cât te costă să mergi cu două mijloace de transport, oricare ar fi ele, vreme de o lună).
Temperatura, aliatul tău principal
Un factor esențial asociat cu mersul pe bicicletă este temperatura de afară. Atunci când plouă, primăvara sau toamna, de regulă, temperatura aerului este excelentă pentru mersul pe bicicletă. Nici nu transpiri, dar nici nu îngheți de frig. Soarele nu te doboară și nu dârdîi pe două roți din cauza frigului Așa că toate inconvenientele mersului prin temperaturi nepotrivite (fie ele mari sau mici) dispar atunci când alegi să mergi pe ploaie. Mai ține cont că în perioadele lungi de precipitații, nu plouă ad-literam tot timpul. Ferestrele de timp fără căderi de apă efective au o temperatură ideală, de care mereu îți aduci aminte mereu și te feliciți că ai ieșit atunci.
Prima dată e greu
Mulți refuză efectiv să iasă pe bicicletă atunci când plouă, dar și când o fac nu mai renunță la cele două roți indiferent dacă afară e uscat sau nu.
Din propria noastră experiență, la început realizezi că a nu avea bicicleta cu tine este mult mai puțin convenabil decât puțină apă pe față și că există haine magice care te vor păstra uscat chiar și când toarnă cu găleata.
Mai intai o jachetă rezistentă la apă și o plimbare pe o ploaie ușoară te vor ajuta să îți faci mai bine o idee. Treptat, vei ignora faptul că plouă afară și te vei bucura de drumul tău. Când plouă, străzile sunt parcă mai silențioase, benzile de biciclete sunt aproape goale și există parcă un anumit miros plăcut al străzii. De altfel, aerul este mai proaspăt atunci când plouă.
Următoarele repere vestimentare pe care le poți lua sunt sunt niște mănuși impermeabile (mai mult pentru temperaturi în intervalul 5-10 grade Celsius), supra-pantaloni și o pelerină confortabilă. Cu multitudinea de modele și culori pentru fiecare reper în parte nu îți va fi greu să alegi câteva chestii care se asortează frumos cu hainele tale obișnuite.
Vedem cum în alte țări (într-adevăr mult mai evoluate din punctul ăsta de vedere, dar, na!, nu tindem și noi acolo?) se merge continuu pe bicicletă, indiferent de vremea de afară. Evident, există mai multe explicații, dar prima ar fi că acei oameni au înteles pe deplin că mersul pe bicicletă nu prea are legătură cu vremea. Cu timpul trebuie să ne schimbăm atitudinea colectivă în legătură cu ciclismul în ploaie. Dacă ne place mersul pe bicicletă și știm precis care sunt avantajele lui (poluare, timp, spațiu, străzi cu mai puține mșini etc), atunci vom adera la această cultură, în special urbană, și vom pedala indiferent de anotimp.
https://www.youtube.com/watch?v=WkgKYjrNLwg#action=share
”Cum să” sau ”cum să nu”
Mersul pe vreme umedă nu este atât de diferit de pedalatul pe vreme uscată, dar există câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru a te asigura că vei avea cea mai sigură călătorie posibilă. Iată câteva sfaturi și trucuri pentru ciclism în ploaie:
Aveți grijă de petele alunecoase pe drumuri
Liniile de tramvai, intersecțiile cu linii ferate, capacele cu găuri sau orice formă de metal vor fi mult mai alunecoase în ploaie. În mod similar, grămezile de frunze sau marcajele stradale îți pot transforma bicicleta în sanie. De asemenea, ploaia transportă peste tot reziduuri sub formă de ulei sau combustbil rămase de la mașini, așa că bagă de seamă pe unde treci cu roțile.
Nu merge prin bălți pe drumurile pe care nu le cunoști la perfecție
Deși mersul prin bălți pare la început o distracție, nu va fi chiar atât de distractiv atunci când vei zbura peste ghidon. O baltă pe carosabil sau pe alee poate deghiza ușor gropile sau scufundările în drum, așa că încearcă să le eviți sau să mergi numai prin locuri pe care le știi ca-n palmă.
Fii vizibil în trafic
Lumini, lumini și alte lumini. Vestă reflectorizantă dacă ai. Unii dintre noi avem tendința de a ne îmbrăca în culori care nu sunt deloc compatibile cu mersul pe două roți în trafic, așa că în sezonul de ploaie păstrează o vesta reflectorizantă pe care o poți arunca la nevoie peste sacou în zilele deosebit de întunecate și umede.
Atenție la unghiurile moarte ale șoferilor
Chiar și cu toate luminile de rigoare, este mai bine să mergi pe ideea că șoferii nu te văd. Ploaia ascunde diminuează vizibilitatea, deci călătorește defensiv. Asigurați-te că ai contactul vizual cu șoferii ori de câte ori este posibil și evită să intri în unghiurile moarte ale unui șofer (dacă ai permis de conducere, acest lucru te va ajuta să întelegi mai bine cum stă treaba aici).
Reglați frânele
Frânele cu disc sau tambur funcționează destul de bine pe vreme umedă, dar frânele pe jante nu funcționează la fel. Reglează frânele calumea și adoptă o taxctică de prefrânare atunci când rulezi în ploaie.
Mergi un pic mai încet
Drumul umed schimbă datele problemei atunci când vrei să frânezi. Mergi un pic mai încet atunci când plouă. Așa vei avea suficient timp să frânezi în caz de nevoie. De altfel, drumul umed diminuează frecarea, dar poți întoarce în favoarea ta regulile astea de fizică elementară astfel încât să rulezi în siguranță.
Evaluează corect
Nu te arunca în primul uragan care îți iese în cale acum că ai prins treaba cu mersul pe ploaie. Dacă nu vezi la cel puțin 10m în fața ta, ar fi mai bine să lași bicicleta acasă. În mod similar, în cazul în care vântul suflă atât de tare, copacii pot fi pe punctul de a se dezrădăcina sau de a cădea, deci, este rezonabil să presupui că nu e o idee bună să mergi cu bicicleta pe rafale puternice de vânt. Luând autobuzul sau metroul din când în când nu te face mai puțin un ciclist.
Echipamentul
Bine, să fim clari, cel mai important lucru de care ai nevoie pentru confortul tău este echipamentul potrivit (haine și apărători). O jachetă bună impermeabilă și câteva mănuși calde și rezistente la apă plus niște apărători excelente te vor ajuta să mergi în condiții excelente atunci când plouă. În funcție de preferințele tale, pe oricare parte a corpului pe care dorești să o păstrezi uscată se găsaesc o mulțime de haine sau accesorii, unele ridicol de ieftine, dar extrem de eficiente.
Dar să presupunem pentru o clipă că se toarnă găleți de apă din cer și că ești în drum spre o serviciu. Iată ce va trebui să ai pe tine ca să ajungi în regulă din toate punctele de vedere.
Jachetele de ploaie pentru ciclism sunt optimizate pentru a fi complet impermeabile la apă și pot fi respirabile, permițând în același timp o mișcare comodă și adesea au elemente reflectorizante subtile . Lucrul pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când alegi unul este gluga. Cum tu ești responsabil și porți tot timpul cască, asigură-te că poți pune gluga peste cască. Chiar și așa, daca vrei neapărat o jachetă, dar nu poți pune gluga peste cască, găsești alte accesorii care îți pot menține capul uscat. Totuși, dacă porți glugă, ai grijă la vederea periferică (extrem de importantă pentru mersul pe bicicletă).
Acum poți cumăra tot felul de jachete, de la cele sport până la cele casual care nu arată deloc rău. Îmbină utilul cu plăcutul în cazul în care drumul tău este scurt și cauți o jachetă de ploaie elegantă care funcționează bine pe bicicletă. Verifică producătorii de haine consacrați fiindcă mai toți au jachete de ploaie care merg foarte bine și pe bicicletă, dar și pentru a fi purtate normal. Pantaloni de ploaie
Pantalonii de ciclism pentru ploaie sunt concepuți pentru a permite respirabilitatea și adesea au accente reflectorizante și cusături conice. Există câteva modele de pantaloni impermeabili pe piață, concepute să fie pantalonii tăi principali, dar în cea mai mare parte produsele disponibile în această zonă sunt pur și simplu pantaloni pe care îi arunci peste blugi și îi dai jos când ajungi la destinație. Știm, poate la prima vedere nu sunt cea mai bună soluție, dar atunci când vei descăleca complet uscat după un drum pe ploaie, te vei gândi că ai făcut cea mai bună investiție.
Lumini de biciclete rezistente la apă
Luminile tale nu se vor simți prea bine dacă nu sunt prooectate să reziste la apă și la prima ploaie vor ceda imediat. Din fericire, majoritatea companiilor de astăzi fac lumini rezistente la apă, măcar la modul minim. În funcție de tipul de ploaie la care te aștepți să mergii, căută ceva care are un echilibru bun între puterea luminpasă și rezistența la apă.
Apărătorile sunt elemente absolut necesare pentru plimbări confortabile pe vreme umedă. Ele păstrează toate apă rotită de anvelope departe de pantalonii, spatele sau fața ta. Apărătorile sunt disonibile în toate dimensiunile posibile. De regulă, poți găsi cu ușurință biciclete gata echipate cu apărători, deci, nu mai cheltui ceva în plus în sensul ăsta.
Au dispărut zilele când a fi încățat cu ghete impermebile însemna că ești pregătit de o expediție alpină sau o zi în fermă. Atât de multe branduri fac încălțăminte impermeabilă, încât veți găsi cu siguranță o pereche care se potrivește stilului tău.
Poartă ochelari incolori ( pentru zi) și vei fi protejat la maximum de ploaia care tinde să ia la țintă ochii tăi. Poartă șepcuțe cu cozoroc pe sub cască și n-ai treabă cu stropii pe față. Dezavantajul poate fi freza ta, dar, așa cum știm, nimic nu este perfect.
Ce mai aștepți?
Altceva în afară de ploaie, desigur! Există o grămadă de produse excelente pe piață pentru a transforma bicicleta ta într-un vehicul extraoridnar de mers prin ploaie. Trebuie doar să te decizi! Ciclismul în ploaie este grozav, ne dă șansa de a ne conecta cu mediul nostru și ne permite să continuăm să facem ceea ce ne place în ciuda vremii. Și la sfârșitul zilei, este vorba doar de puțină apă! Nu?
Articol adaptat după https://momentummag.com/biking-rain-gear-tips-gentle-encouragement/?fbclid=IwAR2Odni7J_pjq9YzmNHze3PlrHdHtz8YEq64AdIJc_8WpA8_xm_YfhkLZ2w