Bicicletele electrice au devenit segmentul cu cea mai rapidă creștere din industria bicicletelor. De fapt, asistăm la o expansiune fără precedent pentru această nișă (care în curând nu va mai fi nișă, ci va deveni un domeniu în toată regula). Bicicletele eletrice au reușit să atingă câteva puncte nevralgice ale celor care adoptă transportul pe două roți, răspund unor nevoi esențiale mai ales pentru trasportul urban și crează o nișă în sine prin faptul că pot oferi o notă crucială de relevanță atunci când ne gândim să urcăm în șa.
În timp ce vânzările de biciclete standard (cel puțin la nivel macro) sunt fie plafonate, fie se află în ușor declin căderi în aproape toate categoriile, bicicletele electrice continuă să înregistreze o creștere anuală de două sau trei cifre. Galopul sănătos de creștere ne indică două lucruri: pe de o parte soluțiile pe care le rezolvă bicicletele electrice și, pe de altă parte, relația cu factorii de mediu și timp.
Cu ușurința utilizării și performanțe concrete, motoarele electronice atrag din ce în ce mai mulți adepți. Dacă te gândești să îți cumperi prima bicicletă electrică, dar nu știi de unde să începi, atunci acest ghid este pentru tine!
Cum să-ți alegi o bicicletă electrică
Este ușor să fi copleșit atunci cînd te uiți la numărul mare de biciclete electrice existente pe piață. Au existat vremuri de început în industrie unde erau doar câțiva producători. Acum sunt sute - poate chiar mii. De unde începi?Când vine vorba de cumpărarea unei biciclete electrice, există două criterii principale care te vor ajuta să restrângi câmpul de căutare: stilul și prețul. Ambii factori te vor ajuta să-ți cristalizezi ținta și să găsești e-bikeul potrivit pentru nevoile tale. Măsoară cu atenție pe unde ai de gând să mergi cu e-bike-ul, cât timp vrei să-l folosești (pe durata unei zile sau a unei săptămâni) și pe unde vrei să pedalezi. După ce tragi aceste concluzii (practic îți faci un screening al comportamentului tău pe două roți), poți alege un e-bike care să se muleze cât mai bine pe aceste nevoi.
În funcție de stil și destinație (aici avem un pont excelent pentru tine pe care o să ți-l dezvăluim mai jos), o bicicletă electrică poate clasificată în urmatoarele categorii:
-Biciclete de munte (off-road) electrice (inclusiv cele de tip fat bike)
-Biciclete electrice de tip cruiser/retro
-Biciclete electrice de oraș (inclusiv pliabile)
-Alte biciclete electrice de specialitate (tricicluri electrice, cargouri electrice etc)
Poate unii vor simți nevoia să modifice această clasificare, mergând spre zona experimentată a domeniului, însă pentru un tablou de început, această clasificare este un bun punct de pornire.
Biciclete electrice de munte
Bicicletele de munte de tip electric sunt cu siguranță excelente pentru călătorii pe drumuri off-road, trekking sau mixte. Însă aici intervine un aspect important care te poate ajuta să iei o decizie bună pentru tine: nu conta pe bicicletele electrice de munte doar pentru munte. Știm, sună ciudat, dar îți vom explica. Grație motorului și a dinamicii de rigoare care intervine pe un e-bike (cuplu, forțe, viteză, accelerație, asistare la pedalare, senzor de torsiune etc), o bicicletă de munte electrică poate fi folosită cu succes si pentru mersul în oraș, indiferent de scop sau frecvență. Poți împușca doi iepuri dintr-o lovitură; cu un e-bike de munte poți merge și urban și extra urban!
Bicicletele electrice de munte sunt, de obicei, de tip hardtail ceea ce înseamnă că nu au suspensie spate. În schimb, ele pot avea o suspensie față. Mai mult, bicicletele electrice de munte de tip fatbike înglobează acțiunea de atenuare a șocurilor în roți datorită mărimii exagerate a pneurilor. Și acestea pot avea furcă pe față, deci vei avea o atenuare dublă a șocurilor. Cu o bicicletă fatbike electrică poți domina terenul accidentat cu un efort minim. Poți adopta un stil de mers customizat pentru tine, fie că mergi asistat sau folosești modul complet (accelerezi din manetă). De asemenea, un senzor de torsiune este esențial. Bicicleta va pune motorul în funcțiune atunci când dai prima rotire a pedalelor, deci vei avea propia asistență la pedalare fără a mai acționa altceva.
Dacă vrei să sari cu bicicleta electrică sau să practici coborările, uită-te la o bicicletă montană electrică de coborâre (downhill). Aceste biciclete sunt construite la standarde destinate special acestor scopuri și sunt proiectate să supraviețuiască în niște condiții extreme, dar așteaptă-te ca prețul lor să depășească lejer 10000 lei.
Bicicletele de tip fat bike electrice sunt una dintre cele mai distractive categorii de e-biciclete. Ele excelează în condiții off-road cu pământ vărsat, nisip sau chiar zăpadă. Anvelopele lor mari, de obicei de 4 "sau mai mari, te ajută să mergi pe aproape orice suprafață. Desigur, poți merge și pe trotuare sau pe benzi de biciclete, dar oferă și posibilitatea de a sări direct într-o bordură fără urmări deosebiteÎnsă, cum am mai spus, anvelopele supradimensionate vor servi drept suspensie.
Bicicletele fat bike electrice au fost o mică nișă, dar acum există zeci de companii care oferă diverse modele.
Un motor de 250W îți va fi mai mult decât suficient pentru început, iar niște frâne mecanice decente își vor face treaba. O casetă de pinioane de 7 viteze este perfectă și se combină ideal cu nivelurile de asistare la pedalare.
Biciclete electrice de tip cruiser/retro
Bicicletele electrice de tip retro sau cruiser sunt construite pentru confort și pentru estetică. Acestea cultiva o nișă aparte din domeniul mersului pe doua roți. Modelel inițiale, concepute în anii 60, au cunoscut vreme de 4 decenii un real succes datorită geometriei specifice si a culturii născute în jurul acestui tip de bicicletă. Acum, prin adăugarea unui motor electric și prin reluarea unor linii de design, aceste biciclete electrice vor fi un adevărat ”statement” pentru tine. În mod obișnuit, acestea dispun de șei comode, adesea supradimensionate în lungime, de ghidoane înalte (de tip ape hanger) și sunt caracterizate printr-o geometrie specifică.
Cruiserele electrice sunt o modalitate inedită de distracție pe două roți și un mod atractiv de a te deplasa prin oraș.
Biciclete electrice de oraș
Bicicletele electrice de oraș reprezintă o categorie foarte largă și includ o serie de tipuri diferite, de la hibride până la cele pliabile. Majoritatea au o serie de caracteristici, inclusiv anvelopele mai înguste, o geometrie mai înclinată spre înainte, șeile mai înguste, suspensii adaptate pentru urban și accentul pus pe noțiunea de practic.
Dacă scopul tău este ciclismul urban, indiferent că mergi la serviciu sau îți place să te plimbi prin oraș, o bicicletă electrică de oraș este o alegere excelentă. Mai mult, cele pliabile îți vor salva și spațiul, pe lângă timp și efort. Aceste biciclete sunt proiectate pentru pedala într-un mod eficient și sunt adesea cele mai ușoare opțiuni. De cele mai multe ori poți merge fără asistența motorului electric și doar când ai de urcat îl poți activa.
Dacă intenționezi să utilizezi un e-bike pentru navetă și nu neapărat pentru călătoria plăcută, probabil că vei dori să te uiți la biciclete electrice pliabile. Din nou, reiterăm adaptabilitatea unei biciclete electrice. La fel ca la e-MTB, poți folosi o bicicletă electrică în mediul urban atât pentru mers recreațional și în aceeași măsură pentru commuting.
Bicicletele electrice pliabile sunt una dintre cele mai populare categorii datorită portabilității lor extreme. Majoritatea bicicletelor electrice pliabile au un punct de pliere în mijlocul bicicletei și altul pe ghidon. Astfel se poate plia bicicleta
într-un pachet de obicei nu mai mare decât o valiză. De asemenea, se pot băga cu ușurință într-un portbagaj de mașină și pot fi luate chiar și în vacanță. De regulă, prin prisma modelului lor constructiv, bicicletele pliabile electrice posedă componente de calitate, mai ales dacă vorbim de cele implicate în plierea bicicletei.
Alte biciclete electrice
Invariabil, bicicletele utilitare, precum triciclurile sau cargo-urile, au primit și ele un motor electric și asta este lesne de înțeles.
Triciclurile electrice sunt mai bune pentru cei care nu stau prea bine cu echilibrul, dar își doresc să poată pedala. Triciclurile de tip Delta (cu două roți pe spate și una în față) sunt cele mai comune. Nu există un tricilu perfect pentru toți, dar unul cu motor electric poate fi o adevărată comoară. Acestea sunt prevăzute cu un spațiu generos de încărcare pe puntea din spate, așa că poți căra diverse chestii cu ea fără să depui efort și mai salvezi și o grămadă de timp.
Concluzie
Pentru a alege prima ta bicicletă electrică, va trebui să stabilești pe unde vrei să mergi, dar ține minte că bicicletele electrice pot fi ușor combinate pentru mai multe zone de utilizare. Aspectul ăsta este un avantaj major pentru acestea și rămâne o caracteristică determinantă.
La fel ca multe hobby-uri și sporturi, e-bike-urile sunt o activitate play-to-pay. Dar asta nu înseamnă că trebuie să spargi o bancă. Alege tipul corect de bicicletă la nivelul prețului potrivit pentru tine și o poți folosi pentru mai multe scopuri. În rest, oricine poate/trebuie să se distreze cu bicicleta electrică!